Vízvezeték szerelés

Vízvezeték szerelésre akkor van szükségünk, amikor új otthonunk vizesblokkjának kiépítése, a fürdőszoba vagy konyha felújítása a cél, illetve amikor valamilyen meghibásodás miatt (például dugulás, vagy csőtörés) ki kell hívnunk a vízszerelőt. A vízvezeték szerelő bevezeti a vízvezetéket a házba, áthelyezi azt, kitisztítja a lefolyót és még sorolhatnánk. A vízvezeték szerelés árak nagyban függenek a használni szükséges anyag mennyiségétől és minőségétől, valamint a munka nagyságától is. Lássuk, mi minden tartozik még ide!

Vízvezeték szerelő

A vízvezeték szerelő munkája sokat változott az elmúlt évezredek alatt, hiszen ismernie kell a víz tulajdonságait, a víz által okozott vízkő és a rozsda megelőzéséhez szükséges tennivalókat, valamint a korrózióálló anyagokat. Ez nem volt mindig így! A vízelvezetést már az ókori Rómában is használták, ám annak idején a “vízszerelő” csak a kőből és fából épített vízvezeték rendszert ismerte.

Sok év telt el azóta, de a cél akkor is és most is ugyanaz volt: a legkisebb veszteséggel és a legnagyobb hatékonysággal elvezetni a vizet a kijelölt helyre. A korszerű vezetékek, építőanyagok, a vízszigetelés ma már képes rá, hogy az értékes víz 0% veszteséggel érjen célba, de ehhez szakemberekre és korszerű technológiára van szükség.

Persze még a modern technológia sem zárja ki az elhasználódás lehetőségét. A fejlődés általában megnöveli a vízvezetékek élettartamát, de ahogy semmi sem örökéletű, úgy a legjobb minőségű vízcsövek is csöpöghetnek, vízkövesedhetnek, rozsdásodhatnak, és ettől, vagy valamilyen egyéb terheléstől akár meg is repedhetnek. A szerelőt sokan akkor hívják ki, amikor már a legnagyobb a baj, pedig, ha a csöpögés házilag nem orvosolható egy-két mozdulattal, akkor már érdemes segítséget hívni!

Jóllehet a víz az életünk alapja, szélsőséges esetben épp a vízszivárgás okozhat súlyos egészségügyi problémákat az embernek, hiszen nagyon alattomosan képes utat találni a falakban, ahol aztán megindul a penészedés, ami súlyos esetben akár tüdő problémákat is okozhat!

A jó vízszerelő

A jó vízszerelő tisztában van a víz erejével, ugyanakkor minden olyan ismerettel rendelkezik, amivel egy kiépített vízhálózatban meg lehet akadályozni a víz korlátlan elszabadulását. Jól tudja, hogy már pusztán a szivárgó víz is milyen óriási károkat képes okozni a falakban, hiszen a megrongálódott falakon túl előbb-utóbb az alattomos penész is megjelenik, ami még az egészségünkre is káros – a statikai problémákról már nem is beszélve.

A jó vízvezeték szerelő tudja mit kell tenni vízszivárgás esetén, mielőtt komolyabb baj történne, hiszen munkája során nem csak helyrehozza a hibát, de alaposan megvizsgálja az okát is. Szükség esetén kicseréli a tömítéseket és javítja a szigetelést is.

A jó vízszerelő ismeri, hogy hová milyen méretű cső kell és azt is tudja, hogy melyik korrózióálló és melyik nem az. Javaslatot tesz arra, hogy melyiket érdemes megvenni, ami szintén fontos, hiszen sok múlik az alkatrészek minőségén és tartósságán is.

Házi toldozással, foltozással csak ideig óráig lehet megoldani a problémát, hosszú távon azonban előfordulhat, hogy sokkal többet ártunk, mintha kihívnánk a vízszerelő szakembert! Sok esetben sajnos csak azért kell csőtörés miatt falat bontani, mert nem időben hívták ki a szerelőt és/vagy mert házilag barkácsolták meg a vízvezetéket. Soha ne felejtse el, hogy a víz nem csak ott képes szivárogni, ahol szemmel látható! Ne várja meg, amíg a falak isszák meg a levét – szó szerint!

Vízvezeték szerelés

Rengeteg olyan hely van a világon, ahol a vízvezeték szerelés jelenkori, civilizált formája nem olyan magától értetődő, mint amit korunk embere megszokott. A hegyvidékeken pl. sokkal nehezebb kiépíteni a vízhálózatokat, mert a sziklás talaj esetén óriási energia szükséges ahhoz, hogy csöveket lehessen fektetni. Ezért a világ számos pontján ciszternába gyűjtik az esővizet és onnan gazdálkodnak a vízzel. Egy másik érdekes példája a vízhasználatnak, hogy az Olimposz hegységben pl. a mai napig forrásvíz folyik a helyi falvak konyhai csapjaiból.

Manapság az éghajlatváltozás következtében várható vízhiánynak köszönhetően ismét egyre többen élnek az esővízgyűjtés lehetőségével. Cégeknek bizonyos EU szabályok kötelezően elő is írják az esővíz gyűjtést. A vízvezeték szerelésre persze az esővíz használat, vagy fúrt kút mellett is szükségünk lehet, hiszen a vizet be kell vezetni a házba, és azon belül is el kell juttatni a konyhába és a fürdőszobába.

Itt aztán csatlakoztatni kell a toalettet, a mosdót és a kádat a kiépített vízvezetékhez, valamint a szennyvíz elvezetéshez. Az elektromos háztartási gépekről se feledkezzünk meg: be kell kötni a mosógépet, a mosogatógépet és még sorolhatnánk. A vízvezeték szerelés ma már rendkívül szerteágazó tud lenni, pedig végig csak a bejövő tiszta víz és a kimenő, használt víz elvezetése a feladat.

Vízvezeték szerelés árak

Természetesen egy vízvezeték szerelés munka megrendelése előtt tucatnyi kérdés közül a vízvezeték szerelés árak foglalkoztatják leginkább a legtöbb érdeklődőt. A vízszerelés árak két részre bonthatók: a végösszeget mindig az alkatrészek piaci ára és a munkadíj összege teszik ki.

A választható szolgáltatások a vízhálózat kiépítésétől annak karbantartásáig, a duguláselhárítástól a csőtörés elhárításon át az elektromos háztartási gépek beszereléséig széles skálán mozog, otthonaink pedig nagyon változatosak és eltérőek, ezért manapság a vizes helyiségek sokfélesége miatt nehéz lenne pontosan megmondani a szerelő munka árát.

Azonban minél tovább hallgatjuk a csöpögést és húzzuk a javítást, annál inkább nő az esélye annak, hogy a kezdeti apró vízvezetéket érintő probléma akár falbontással is járó, nagy munkába torkolljon. Lehetséges, hogy mindössze egy gumigyűrűt kellene kicserélni egy öt perces munkával, de ha a szivárgás vízkőlerakódásba, korrodálódásba megy át, az elvégzendő munka és így annak munkadíja is nő!

Azt tehát, hogy Ön mikor szeretné beköttetni az új mosógépet a fürdőszobába, az szabadon választható, de ha bármilyen meghibásodásról, csöpögésről van szó, azonnal hívja a szakembert, hiszen még egy időpont egyeztetés is hátra van!

Szolgáltatási körzet

Veszprém – Fejér – Somogy – Zala – Vas és Győr-Moson-Sopron megye.

Szeretne többet tudni a Csőtörés Stop készülékről?