A csőtörés bemérés menete

Új ház építésénél minden rendszert alaposan megterveznek és dokumentálnak. Később is visszakövethető, hol futnak a villanyvezetékek, a szennyvíz, a fűtési rendszer. Ez nagy előnyt jelent, ha esetleg valamit javítani kell. De mi a helyzet egy régi, használt ház vásárlásakor? Nem biztos, hogy ezek a tervrajzok még megvannak, főleg, ha nem is az első tulajdonostól vásároljuk meg az ingatlant.

Egy villanyvezetéket könnyebben ki tudunk nyomozni, hogy merre fut a hálózat, a kapcsolók és konnektorok segítségével, de egy vízvezetéket vagy szennyvíz-vezetéket feltérképezni nehezebb feladat. Ha pedig beüt a ménkű és reped a cső, ömlik a víz, a nagy pánik közepette, azt sem tudjuk, mihez kapjunk. Hol kell hirtelen felszedni a padlót, bontani a falat?

Mi a teendő csőtörés esetén?

Első lépés, hogy azonnal zárjuk el a vízvezeték hálózatot, lehetőleg a vízóránál, hogy az egész rendszer lezárjon.

Második lépés, hogy áramtalanítsuk azt a területet, ahol a csőtörést sejtjük, vagy már egyenesen tapasztaljuk a víz feltörését, hogy az elektromos hálózat ne kerüljön kapcsolatba a vízzel.

Harmadik lépés a csőtörés bemérése. A csőtörés bemérése házilag is megoldható, de érdemes szakemberhez fordulni, mert ilyenkor lehet, hogy a csőtörés bemérése bontás nélkül is megoldható. A szakemberek rendelkeznek olyan munkaeszközökkel, amelyekkel szakszerűen és precízen be tudják mérni, hogy pontosan hol van a csőtörés és még a szivárgást is lokalizálni tudják.

Mikor érdemes csőtörés bemérést kérni?

Ha arra gyanakszunk, hogy valami történt a vízvezetékkel, esetleg már konkrét vízfolyást is érzékelünk, nem lövünk mellé egy csőtörés beméréssel. A pénzügyi helyzetünket sem vágja oda úgy egy csőtörés, ha időben észleljük a problémát.

Érdemes csőtörés bemérést kérnünk akkor is, ha a fűtési rendszerben csökken a nyomás, mert lehet, hogy megrepedt valahol valamelyik cső. Jobb átnézetni a fűtési szezon előtt a teljes fűtési rendszert, mert ezzel az eljárással feltárható a gyenge láncszem. Előfordulhat, hogy még nem ömlik a víz, de már szivárog valahol egy cső, akár csak milliméter vastagságban. Nem fog jól esni, ha a tél közepén nyomja szét a rendszert a víznyomás.

A csőtörés bemérés menete

Ha észleljük a csőtörést vagy a szivárgást, hívjuk ki a szakembert, aki a legmodernebb technikával pontosan behatárolja a csőtörés helyét. Hihetetlen, de manapság már pár deciméteres pontossággal lokalizálni tudják a hibaforrást, így nem kell kibontani az egész vízvezeték hálózatot, hogy kiderüljön, hol van a csőtörés.

Milyen technológiát alkalmaznak a szakemberek a csőtörés bemérésekor?

A műszeres csőtörés bemérés elektroakusztikus készülékkel történik, melynek során a csőtörés helyénél kiáramló víz kiáramlási hangjának, jelzőgázos mérés esetén a kiáramlott gáz érzékelésének a segítségével, deciméter pontossággal határozzák meg a pontos hibahelyet, még akkor is, ha csak egy apró repedésről van szó. Az elektroakusztikus készülék talajmikrofonok segítségével érzékeli a zajt, de a modern szűrőtechnológia segítségével kiszűri a környezeti hatásokat.

A csőtörés bemérés történhet jelzőgáz alkalmazásával is, főleg, ha zárt vezetékrendszerről van szó, mint például a padlófűtés. Ezzel a módszerrel, amikor is a sérült vezetékrendszert feltöltik a környezetre ártalmatlan gázzal, a legvékonyabb repedés is kimutatható, mert a szivárgó jelzőgázt pontosan be tudja mérni a műszer.

Padlófűtés bevizsgálására máskor is szükség lehet. Ha esetleg át akarjuk építeni a lakóteret, és ehhez pontosan meg akarjuk határozni a nyomvonalat, akkor a szakember hőkamerás vizsgálatot alkalmaz. A hőkamerás rendszer érzékeli a meleg vizes csővezetéket, ami egy hőképet rajzol ki. Ezen pontosan nyomon követhető, ha valahol eltér a hőmérséklet, esetleg máshol is érzékelhető a telítettség. Ez azt mutatja, hogy már megtörtént a csőtörés, vagy repedés és másfelé is folyik a víz, nem csak a vezetékben. A hőkamerás képek alapján pontosan behatárolható a csőtörés helye és azonnal célzottan megkezdhető a kárelhárítás és a javítás. Így pénzt spórolva csak azok a területek lesznek feltörve, megbontva, ahol a csőtörés bajt okozott. Falfűtés esetén ugyanez a helyzet. Nem kell az egész falat kibontani, megfúrni, csak a problémás területet.

Ha már megtörtént a baj, hívj szakembert, mert akkor legalább a csőtörés bemérése történjen bontás nélkül és legyen kevesebb a javítási költség.

Csőtörés és vízkár elkerülése érdekében pedig alkalmazd a Csőtörés STOP rendszerét!

Rendelje meg még ma!

A Csötörés Stop készülék bevezető ára 110 000 Ft helyett, 89 900 Ft. (Impulzus jeladós vízorát nem tartalmazza).

 

Rendelhető az ország egész területén!

Szeretne többet tudni a Csőtörés Stop készülékről?