Műszeres csőtörés bemérés-mit kell tudni róla?

Csőtörés. Ez a szó sokunk egyik rémálma. A mai, modern világban is rengeteg bosszúságot, kellemetlenséget okoz, ha egy vízcső elrepedt, szivárog vagy eltörik. Nem beszélve az igen komoly anyagi megterhelésről, amit a hiba elhárítása és kijavítása okoz. Régebben a csőtörés helyét a teljes rendszer bontásával tudták csak meghatározni, ma azonban létezik egy olyan kitűnő megoldás, amihez nem kell kiásni a vezetékeket, és a kert is érintetlen maradhat. Az egyik legmodernebb technika a műszeres csőtörés bemérés, amellyel könnyedén meghatározható a szivárgás helye. A nálunk elérhető rendszer pont ilyen.

 

A csőtörés okai és jelei

Nemsokára beszélünk vízszivárgás bemérésről is, de először ismerkedjünk meg a csőtörést kiváltó okokkal, illetve a vízszivárgás jeleivel. Tudnunk kell, mikor gyanakodhatunk arra, hogy valami nincs rendben otthon a vízvezeték rendszerben.

  • A régi épületekben gyakran a cső elöregedése okozza a hibát, egyszerűen az anyag elfárad az évtizedek során és elreped.
  • Komoly problémát okozhat, ha a vízvezetékek lefektetésekor a csöveket nem megfelelően illesztették. Ekkor a csatlakozásoknál könnyen szivároghat a víz, komoly bosszúságot okozva ezzel az ingatlan lakójának vagy tulajdonosának.
  • Egy keményebb téli fagy alkalmával a nem megfelelően szigetelt csövekben a víz befagyhat, és ahogy tágul – a jég fizikailag kiterjedtebb, mint a vele azonos súlyú víz – az szétfeszítheti a csöveket, ezzel már kész is egy szép csőtörés.

Az okok után beszéljünk néhány szót a gyakori jelekről, amik felhívják a figyelmet a bajra!

  • Ha a fal egy része vizesedik, átázik, az az egyik szembetűnő jele lehet a szivárgásnak. De vigyázzunk, nem biztos, hogy erről van szó, lehet a vizes fal vagy -plafon okozója más, egyéb ok is (belső pára lecsapódása).
  • Ugyanez a helyzet a penészedéssel és a párás levegővel is. Nem egyértelmű jel, de ha eddig nem volt vele gondunk, majd egyszercsak jelentősen párás lesz a levegő, akkor gondolnunk kell a csőrepedés lehetőségére is.
  • Különös, de a csöpögő csap is utalhat rá, kiváltképp, ha a tömítést már kicseréltük, és a csapot jól meghúztuk.
  • Érdemes időnként ellenőrizni a vízóránkat is, főleg, ha azt gyanítjuk, hogy valahol szivárog a víz. Ha a készülék pörög akkor is, amikor nem folyik egyetlen csap sem, az az igen komoly intő jel lehet.
  • Ehhez szorosan kapcsolódik az, ami már a pénztárcánkat is érinti, a megnövekedett vízszámla. Egy háztartásban a vízfogyasztás általában hónapról-hónapra közel azonos. Ha azt vesszük észre, hogy hirtelen magasabb összeget kell befizetni, annak ellenére, hogy nem használtunk el több vizet, akkor az elég egyértelmű jele a csőrepedésnek, alattomos vízszivárgásnak.

Ha a fent leírt jelenségek egyikét vagy esetleg többet egyszerre észlelünk, érdemes a műszeres csőtörés bemérést igénybe vennünk. Ez az eljárás az, ami biztosítja, hogy a még nem látható vagy más módon meg nem határozható repedések helyét egészen pontosan bemérjük. A Csőtörés STOP-nál elérhetőek a lehető legmodernebb eljárások. Nincs falbontás, nincs kertfelásás, nincs járólap feltörés.

 

Az elektroakusztika, a jelzőgáz és a hőkamera csodája

Az egyik készülékünk működésének lényege, hogy a berendezés a törés helyén kiáramló víz hangját érzékeli, ennek alapján tudjuk meghatározni a hiba pontos helyét. Lényeges, hogy a berendezés el tudja különíteni a talajból érkező egyéb zajokat, ezt a legújabb digitális technikával tudjuk elérni. Ez a módszer szaknyelven, az elektroakusztikus eljárás. Talajmikrofonokat használva a készülék minden kétséget kizáróan képes jelezni a vízszivárgást, így sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Fontos tudni, hogy így akár tíz centiméteres pontossággal megállapítható a szivárgás helye.

A műszeres bemérések közé tartozik még a jelzőgáz felhasználásával történő diagnosztika. Ez a legvékonyabb repedéseket is képes felderíteni. Külön előnye, hogy kifejezetten zajos környezetben is használható. Főként a padlófűtés vagy központi fűtés rendszerében történt hiba esetén használatos.

Padlófűtés vagy egyéb meleg vizes vezetékeken létrejött csőrepedés esetén használhatunk hőkamerát is. Ez az eszköz egy hőtérképet ad ki nekünk, így az eltérő színű terület kiadja a hiba pontos helyét.

Minden műszerünket a legkiválóbb vízvezeték-szerelők közreműködésével fejlesztettük ki, és segítségükkel még időben észlelhetjük a vízszivárgást, csőrepedést. Kíméld meg magad a sok kellemetlenségtől, a felesleges, megterhelő költségektől, és kérd a műszeres csőtörés bemérést most, még mielőtt százezrekre rúgna a vízszivárgásból eredő kár.

Rendelje meg még ma!

A Csötörés Stop készülék bevezető ára 110 000 Ft helyett, 89 900 Ft. (Impulzus jeladós vízorát nem tartalmazza).

 

Rendelhető az ország egész területén!

Szeretne többet tudni a Csőtörés Stop készülékről?